Jízda na kole v zimě – na co se připravit a jak se obléknout?

Jízda na kole v zimě – na co se připravit a jak se obléknout?

Kdy je nejlepší čas na kolo? Pokud odpověď zní kdykoliv, pak byste měli vědět, jak se připravit i na zimní vyjížďku. Ještě než vyjedete v teplotách kolem nuly, přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, co rozhodně nepodcenit při jízdě na kole v zimě.

Zimní výbava na kolo

Světla a reflexní prvky – čím víc, tím líp

Většinou zatažená obloha, časté mlhy, pozdní východ Slunce a brzký západ – světelné podmínky v zimě jsou nejhorší během celého roku. Proto si pořiďte intenzivně zářící přední i zadní osvětlení, díky kterému budete dobře vidět nejen na vás, ale také na potemnělou cestu. Nešetřete ani na reflexních doplňcích. Umístěte je do výpletu, na oblečení, případně na cyklistický batoh. Zvažte také pořízení čelovky na helmu

Blatníky mohou i zradit

Na mokré cesty plné odletujících nečistot vyzrajete blatníky. V zimě však jejich použití může být dvojsečné. Sice díky nim nebudete tolik špinaví, na druhou stranu se v nich usazuje napadaný sníh. Pokud je sněhová nadílka vydatná, může dojít až k jejich zalepení, zvlášť, když vjedete do úseku, který na odhrnutí sněhu teprve čeká.

Pláště poskytnou oporu na ledu

V zimě doporučujeme využívat pláště s hrubším vzorkem, protože s ním lépe projedete zasněženou cestu či břečku. Ti největší cyklo-fajnšmekři používají pláště s hřeby, které mají praktické využití jen pár dní v roce. Hodí se totiž na namrzlé a vysoce kluzké povrchy. Otázkou je, zda se vůbec vyplatí v takových podmínkách vytáhnout kolo.

Kolo častěji čistěte a mažte

Kvůli nízkým teplotám může dojít k zatuhnutí brzd a dalších mechanických součástek. Nepodceňte mazání kvalitními přípravky určených do zimních podmínek. Také dobře promažte řetěz. Dejte pozor také na sůl, která může kolo poškodit svým usazením. Vymezte si proto dostatečný čas na mytí. Postačí vám kbelík s vodou, houba a speciální čistící prostředek určený pro kola. Čisté kolo vám poslouží mnohem spolehlivěji bez ohledu na to, zda se jedná o horské kolo, celoodpružené kolo, fatbike nebo cyklokrosové/gravel kolo.

Cyklistika v zimě nabízí krásné zážitky
Cyklistika v zimě nabízí krásné zážitky

Jak se obléct na kolo v zimě

Zimní cyklo bunda nesmí profouknout

Vybírejte pouze speciální cyklistické oblečení, které dobře odvádí pot, ať jste v suchu, teple a zamezíte možnému prochladnutí. Neváhejte s pořízením zimní cyklistické bundy s dlouhými rukávy. Upřednostněte kousky ze softshellu nebo podobných funkčních materiálů. Bunda především nesmí profouknout, abyste pohodlně zvládli jízdu s vysokou intenzitou i ve vyšším chladu a dešti. Vybrané cyklistické bundy navíc mají prodlouženou zadní část, která zabrání nepříjemnému foukání studeného vzduchu na záda. 

Zimní cyklo kalhoty obepnou a zahřejí nohy

Chraňte nohy, které na kole dostávají zabrat nejvíc, pořiďte si dlouhé cyklo kalhoty, tvz. čapáky. Kalhoty musí být dostatečně pružné, aby se správně přizpůsobily stylu jízdy a poskytly dostatečné pohodlí. Vybírejte rychleschnoucí kalhoty, které neprofouknou. Doporučujeme se zaměřit také na dlouhé cyklo kalhoty se šlemi, protože účinně zadrží tělesné teplo a dobře odvedou pot.

Zimní cyklo boty a další doplňky zpříjemní jízdu

Pokud v zimě vyrazíte na kolo jen občas, vystačíte si s návleky, které přetáhnete přes cyklo boty. Jestli jste akční cyklista, který z kola jen tak nesleze, zainvestujte do speciálních zimních treter. Od klasických se liší tím, že jsou kotníkové, voděodolné a tepelně izolované, což je v teplotách pod bodem mrazu velký benefit. 

Porozhlédněte se také po zateplených zimních rukavicích, které ochrání ruce před chladem a větrem. Zároveň budete mít v zahřátých rukách vyšší cit, takže pohotově zareagujete na nečekané situace, jako například při prudkém brždění.

Při nízkých teplotách doporučujeme přidat pod helmu čelenku nebo tenčí čepici přes uši. Stejně tak nic nezkazíte šátkem či nákrčníkem na krku. Pokud bude vzduch příliš studený, snadno ho přetáhnete přes ústa, aby se vám lépe dýchalo.

Zaregistrujte se u nás na Cyklobazaru a pořiďte oblečení na zimní cyklistiku za příznivé ceny. Také zde seženete vybavení a doplňky, díky kterým proběhne vyjížďka v chladnějších podmínkách bez problému.

Vhodné oblečení je základ pro jízdu v chladném počasí
Vhodné oblečení je základ pro jízdu v chladném počasí