Jak vybrat silniční kolo

Jak vybrat silniční kolo

Vybíráte nové silniční kolo? Zorientovat se a zvolit to správné, může být obtížné. Tento článek vám přehledně popíše kategorie silničních kol, jejich využití dle stylu jízdy a typu terénu. Popíšeme si také jejich vybavení a komponenty.

Kategorie silničních kol 

Silniční kola dělíme dle typu využití na: 

  • rekreační a sportovní,
  • závodní.

Rekreační a sportovní silniční kola

Jedná se o kola určená pro širokou veřejnost a pro ty, kdo si chtějí užít pohodlnou jízdu na silnici. Mají pohodlný vzpřímenější posed pro příjemný pocit z jízdy. Moderní podkategorií tvoří sportovní, tzv. endurance kola. Podobají se kolům závodním, ale stále jsou pohodlná a mají příjemnou geometrii (posed) pro celodenní výlety.  Díky širším pneumatikám zvládnou i například šotolinové cesty.

Závodní silniční kola

U těchto kol se klade velký důraz na nízkou váhu, aerodynamiku a přenos síly při šlapání. Závodní kolo má výborné jízdní vlastnosti při vysoké rychlosti. Nevýhodou je pak agresivní geometrie, kdy kvůli lepší areodynamice má kolo posed jezdce skloněný dopředu, řidítka jsou nízko a pro většinu rekreačních cyklistů je posed nepohodlný. Pokud toužíte po kole, které vyhrává etapy na Tour de France, je tato kategorie právě pro vás. Tato kola se hodí převážně na silnici a jízda mimo ni je značně nepohodlná.

Dámská silniční kola

Pro ženy existují dámská silniční kola. Geometrie rámu má na rozdíl od pánských kol kratší délku a mají také výraznější sklon horní rámové trubky. Pro ženy menšího vzrůstu bývají ideální volbou. Vyrábějí se jak v závodních tak i rekreačních a sportovních variantách.

závodní aero silniční kolo
závodní aero silniční kolo

Jaké parametry zvážit při výběru silničního kola

Materiál rámu silničního kola

Vhodný materiál a geometrie rámu umožňují efektivní přenos síly při šlapání. Levnější kola mají rám hliníkový. Mezi nevýhody hliníku patří například nižší životnost, vyšší váha a špatné pohlcování vibrací nebo nerovností. Výhodu je naopak nízká cena.

Karbonové rámy se naopak vyznačují nízkou hmotností, vysokou tuhostí při zachování pohlcování vibrací při jízdě. Bývají o dost dražší než hliníkové rámy, ale odměnou je moderní rám, který má výborné jízdní vlastnosti.

Velikost rámu silničního kola

Univerzální tabulka pro určení přesné velikosti neexistuje. V dnešní době má každý výrobce své specifické velikosti a geometrie, kdy každá vyhovuje někomu jinému. Výběr vhodné velikosti konzultujte s odborníkem na danou značku. Kromě velikosti hraje významnou roli například délka rámu, sklon horní rámové trubky a další parametry, které mají velký vliv na pohodlí a výsledný posed. Jiný rám bude vhodný pro rekreačního jezdce co vyrazí 2x za týden na výlet a jiný pro někoho se závodními ambicemi.

Orientační tabulka velikosti rámu silničního kola k postavě

Výška postavy (cm)Velikost rámu
150–15549 cm
160–17052 cm
170–18054 cm
180–18556 cm
185–19058 cm
190–200+61 cm

Více o velikostech rámu a správném výběru vhodného rámu se dočtete v našich článcích:

Jak vybrat správnou velikost kola

Jak vybrat rám kola a změřit jeho velikost

Zapletená silniční kola (výplety)

U silničního kola obzvlášť platí, že na jeho jízdní vlastnosti mají velký vliv zapletená kola (výplety). Nejmodernější silniční kola využívají vysoké karbonové ráfky, které se vyznačují velkou setrvačností při jízdě a nízkou váhou. Nevýhodou je vysoká cena a nízká odolnost proti nárazu. 

Díky setrvačnosti jedou výborně ve vysokých rychlostech, do kopců nejsou příliš ideální. Proto je dobré volit rozumný kompromis – karbonová kola s výškou ráfku cca 40 mm. Pro rekreační jezdce můžou být lepší variantou kola hliníková. Jsou sice těžší, ale daleko více vydrží a dají se pořídit o poznání levněji.

karbonová silniční zapletená kola
karbonová silniční zapletená kola

Brzdy na silniční kolo

Dříve byly standardem silničních kol ráfkové brzdy, dnes už se s nimi tolik nesetkáte. U moderních kol jsou v dnešní době běžné kotoučové brzdy. Nevýhodou může být vyšší váha a náročnost na odborný servis. Největší výhodou naopak výborný brzdný účinek za jakéhokoliv počasí.

Více o výběru brzd na kolo se dočtete v našem článku:

Brzdy na kolo: Na co se zaměřit při výběru a podle čeho poznáte, že nastal čas na výměnu destiček

Nejlepší značky silničních kol

Nejdražší značka nemusí být zákonitě nejlepší. Ale značky, které známe z televize a velkých silničních závodů jsou prověřené. Díky tomu nabízí moderní geometrii a poskytují výborné jízdní vlastnosti. Pro spoustu cyklistů může být také značka kola otázkou prestiže. Mezi nejlepší značky jízdních kol patří klasické italské firmy jako jsou Colnago, De Rosa, Pinarello. Případně jiné světové firmy jako Specialized, Cannondale, BMC, Trek a další.

Komponenty a příslušenství na silniční kolo

Silniční kola se liší nejenom rámem, ale podstatné jsou také jejich komponenty a vybavení. Nejdůležitějším parametrem je sada řazení (přehazovačka, přesmykač a řadící páky). Čím dražší a lepší sada, tím nižší váha, lepší a přesnější funkčnost. Nejvyšší řadící sady jsou již elektronické. Mezi výhody patří vysoká přesnost a lehké řazení. Nevýhodou může být vysoká cena.

Přehled použití řadících sad:

  • Rekreační kola - Shimano Sora, SRAM Apex, Campagnolo Veloce,
  • Sportovní kola - Shimano 105, SRAM Rival, Campagnolo Centaur, Campagnolo Athena,
  • Závodní kola - Shimano Ultegra, Shimano Dura Ace, SRAM Red, SRAM Force, Campagnolo Chorus, Campagnolo Record.

Najít to správné silniční kolo může být skličující úkol. S těmito typy, které jsme si v článku představili by neměl být problém vybrat to správné silniční kolo pro vaše potřeby.

silniční disková hydraulická brzda
silniční disková hydraulická brzda