Jak vybrat elektrokolo

Jak vybrat elektrokolo

Pokud uvažujete o koupi elektrokola, je důležité vybrat takové, které bude vyhovovat vašim potřebám a zaměřit se při výběru na několik klíčových faktorů. Tento článek vám pomůže s výběrem a nákupem správného elektrokola.

Co je elektrokolo a jak funguje

Elektrokolo je kolo, vybavené elektromotorem, který pomáhá jezdci při šlapání. Motor elektrokola je napájen baterií. Pro lepší představu o fungování dopomoci šlapání, doporučujeme si elektrokolo nejprve půjčit a vyzkoušet.

Typy elektrokol a pro koho jsou vhodné

Existují různé typy elektrokol, které víceméně kopírují kategorie klasických jízdních kol. Některé typy jsou vhodné pro jízdu po městě, jiné jsou navrženy do terénu nebo pro sportovní účely. Mezi nejčastější typy elektrokol patří:

Horská elektrokola
Ideální pro sportovně zaměřené jezdce a cykloturisty. Horská elektrokola jsou vhodná do lehčího terénu i na cyklostezky. Jedná se o hlavní a velice širokou kategorii elektrokol pro většinu klasických uživatelů kol.

Celoodpružená elektrokola
Díky přednímu a zadnímu odpružení je volba celoodpruženého elektrokola ideální pro jízdu v náročném terénu. Široké pneumatiky zvyšují stabilitu elektrokola a umožňují plynulejší průjezd přes nerovnosti. Využijí je zkušení bikeři i hobby jezdci.

Městská elektrokola
Jsou určena pro nenáročné jízdy nebo pro ty, kteří chtějí pohodlně a snadno jezdit ve městě. Městská elektrokola mají obvykle vzpřímený posed a menší rám, což umožňuje jezdci snadnější ovládání, lepší manévrovatelnost a nasedání.

Trekingová a krosová elektrokola
Pro delší vyjíždky po asfaltu nebo zpevněných cestách jsou ideální trekingová nebo krosová elektrokola. Na rozdíl od městských kol nemají tak vzpřímený posed a jsou určena pro sportovnější jízdu.

Silniční elektrokola
Navržena pro sportovní jízdu na silnici. Tyto silniční elektrokola jsou lehká a rychlá, což umožňuje jezdci dosahovat vyšších rychlostí a plynulé jízdy s minimem odporu. Podobají se klasickým pohodlným silničním modelům.

Městské elektrokolo se sníženým rámem
Městské elektrokolo se sníženým rámem

Kritéria pro výběr elektrokola

Existuje několik klíčových faktorů, které zvažte při výběru elektrokola.

Velikost
Je třeba zvolit velikost elektrokola, která odpovídá vaší výšce a stylu jízdy. Pokud elektrokolo nebude správné velikosti, bude pro vás nepohodlné a nebudete se na něm cítit bezpečně.

Typ motoru
Rozlišujeme dva základní typy motoru (pohonu) elektrokola.

- Pohon umístěný v předním nebo zadním náboji kola, tyto elektrokola s pohonem v náboji jsou obvykle levnější než elektrokola se středovým pohonem, což je dobrá možnost pro ty, kteří si chtějí koupit elektrokolo za rozumnou cenu

- Pohon umístěný ve šlapacím středu kola (středový motor). Tento typ pohonu je považován za jeden z nejlepších typů motoru pro elektrokola. Díky umístění motoru ve středu kola je těžiště elektrokola vyváženo a dává jezdci pocit lepší stability a ovladatelnosti.

Značka motoru
Důležité je také vzít v úvahu značku motoru. Mezi kvalitní a spolehlivé výrobce motorů pro elektrokola patří značky jako Bosch, Yamaha, Shimano, Bafang a Brose

Baterie
Důležitý prvek, na který byste se měli zaměřit, je baterie. Její kapacita a výdrž mají přímý vliv na dojezd elektrokola a materiál, ze kterého se vyrábí, má klíčový vliv na její životnost. Nejčastěji se používají lithiové baterie. Mají vysokou energetickou hustotu a díky tomu nabízí vyšší kapacitu.

Kapacita baterie se udává ve watt-hodinách (Wh). Vyšší kapacita znamená delší dojezd na jedno nabití. Je důležité si uvědomit, že kapacita baterie je jen jeden faktor ovlivňující dojezd elektrokola. Další faktory jsou terén, úroveň asistence, typ motoru a vaše vlastní šlapání.

Materiál rámu
Další z klíčových faktorů, které byste měli zvážit. Dva nejběžnější materiály rámu elektrokola jsou hliník a karbon. Oba materiály mají svoje vlastní výhody a nevýhody. Hliníkové rámy jsou nejčastější, jejich výhodou je cena a odolnost. Karbonové rámy jsou cenově dražší než hliníkové rámy, ale nabízejí nižší hmotnost, tlumení vibrací a lepší jízdní vlastnosti. Více informací se dočtete v článku: Jak vybrat rám kola

Nejlepší značky elektrokol

Existuje mnoho značek elektrokol, které jsou na trhu k dispozici. Zaměřte se na ty, které mají dlouhou historii v oblasti výroby kol a jsou osvědčenými výrobci. Patří mezi ně například Trek, Giant, Cube a Haibike.

Přestavba klasického kola na elektrokola - ano nebo ne?

Je-li vaše klasické kolo v dobrém stavu, můžete ho pomocí přestavbových sad předělat na elektrokolo. To vám může ušetřit peníze a získat elektrokolo na míru vašim potřebám. Pokud ale postrádáte technické znalosti nebo Vaše původní kolo není pro přestavbu vhodné, je lepší koupit elektrokolo přímo od prodejce.

Komponenty a doplňky na elektrokolo

Stejně jako u klasického kol hrají použité komponenty významnou roli. U elektrokola není zásadní váha komponentů, ale jejich kvalita a funkčnost. Hlavní je kvalita brzd, doporučujeme hydraulické kotoučové brzdy pro jejich brzdný účinek.

Více o brzdách se dočtete v našem článku Brzdy na kolo: Na co se zaměřit při výběru

Důležité je i odpružení. Základní modely elektrokol mají pružinovou vidlici, lepší modely elektrokol již mají vidlici vzduchovou.

Více o vidlicích se dočtete v našem článku: Jak vybrat odpruženou vidlici na kolo

Pokud již elektrokolo máte, existuje mnoho komponentů a doplňků, které vám ho pomohou vylepšit a zpříjemnit jízdu. Pro Vaše pohodlí si můžete vybrat z různých tvarů sedel, řidítek, rohů nebo ruček (gripů). Mezi další doplňky patří například světla, stojany na kola, ukládací boxy a další doplňky.

Jednoduché ovládání dopomoci elektrokola
Jednoduché ovládání dopomoci elektrokola