Jak vybrat dětské kolo

Jak vybrat dětské kolo

Dětským kolem pro většinu z nás začíná vstup do světa cyklistiky Je důležité najít správnou velikost a typ kola pro vaše dítě. Občas může být obtížné rozhodnout, které kolo je pro vaše dítě nejvhodnější. V tomto článku vám poskytneme několik tipů, jak vybrat perfektní dětské kolo pro vaše nejmenší.

Zaměřte se hlavně na průměr kol, podle kterého se odvíjí celková velikost kola. V kategorii s nejmenším průměrem o velikosti 10" nejčastěji najdete odrážedla. Další dvě velikosti jsou 12“ a 16“. Tato kola mají jeden převod a a jejich součástí jsou obvykle i balanční kolečka. Dětská kola ve velikostech 20“ a 24“ se se už více podobají klasickým kolům, některá již mají přehazovačku a plnohodnotné brzdy.

Velikosti dětských kol

Odrážedlo

Jedná se o „kolo“, které má řidítka a sedátko. Pedály na něm nenajdete. Jak z názvu vyplývá – slouží pouze k odrážení.Průměr kol se pohybuje v rozmezí 10"–12". Odrážedlo využijí nejmenší děti, které se na něm naučí udržovat rovnováhu a ovládat kolo.

Dětské kolo 12“ – pro děti ve věku 2–4 roky

Tato nejmenší dětská kola mají pouze jeden převod, ve většině případech na nich nenajdete klasickou brzdu, ale tzv. Torpédo, kdy dítě brzdí prošlápnutím pedálů do zadu. Malé dítě nemá ještě takovou sílu v rukou, aby zvládlo klasické pákové brzdy. Typické jsou pro ně balanční kolečka, která pomáhají dítěti udržovat rovnováhu. Jejich sklon rodiče snadno nastaví a upraví podle potřeb malého cyklisty.

Dětské kolo 16“ – pro děti ve věku 4–6 let

Jedná se o typově podobná kola jako 12“ kola. Mají jeden převod, balanční kolečka a torpédovou brzdu. Hlavním rozdílem je větší průměr kol 16“.

Dětské kolo 20“ - pro děti ve věku 6–9 let

Dětská kola velikosti 20” již mají přehazovačku, řazení probíhá ve většině případech otočnou rukojetí (GripShift, revoShift). V jejich výbavě naleznete také klasické ráfkové brzdy, případně hydraulické. Proto jsou vybaveny klasickým volnoběžným zadním nábojem, tzv. „cvrčkem“. Dítě si na něm osvojí klasickou jízdu na kole, včetně prvních pokusů o přehazování převodů a hlavně brzdění.

Dětské kolo 24“

Dětská kola 24” disponují největším rozměrem kol, díky tomu dítě ujede na kole i větší vzdálenosti. Tato kola mají řazení i vepředu, případně vzadu více převodů. Taktéž u nich najdete klasické brzdy i odpruženou vidlici.

Dětské (juniorské) kolo 26“

Dříve byl tento průměr kol 26” určený pro dospělé, ale nástupem rozměru 29“ se přesunulo do dětské kategorie. Využijí ho především děti, kterým je 24” kolo malé. Jedná se o plnohodnotná kola, včetně veškerého vybavení. Díky menšímu průměru kol dobře poslouží jako mezičlánek při přechodu na kola pro dospělé.

Dětské odrážedlo, ideální pro učení základních návyků jízdy na kole
Dětské odrážedlo, ideální pro učení základních návyků jízdy na kole

Velikost kola podle dle výšky a věku dítěte 

Velikost kolaVzdálenost rozkrok – zemVzdálenost rozkrok – pedályVěk dítěte
12“45 cm39 cm2 – 4 let
16“50 cm42 cm4 – 6 let
20“60 cm50 cm6 – 9 let
24“65 cm55 cm8 – 12 let

Parametry pro výběr dětských kol

Zaměřte se na komponenty a hmotnost kola. Obzvláště u komponentů platí, že méně je někdy více. Každý rodič chce dítěti dopřát to nejlepší, ale v začátcích je třeba počítat s tím, že dítě nemá takovou sílu, aby zvládlo řazení, případně brzdění pákovou brzdou. 

To platí hlavně u levnějších kol s méně kvalitními komponenty. Kvůli tomu se pak hůře ovládají. Dochází zejména k tužšímu chodu při řazení nebo brzdění. Dítěti bohatě postačí řazení pouze vzadu (přehazovačka). Totéž platí i u odpružené vidlice, vypadá sice pěkně a většina dětí by ji chtěla, ale její funkčnost bývá mizivá, protože pružení zajišťuje obyčejná pružina.V kombinaci s nízkou váhou dítěte se tak jedná o zbytečný prvek.

Jak to je s hmotností dětského kola?  Ideální je mít kolo co nejlehčí, aby s ním dítě mohlo snadno manipulovat. Dítě se na kole musí naučit hlavně jezdit a mít z toho radost. Váha kola v tom až takovou roli nehraje, i když lehčí kolo je samozřejmě výhodou. 

Prioritou jsou hlavně funkční brzdy, v tomto případě dobře poslouží brzdy hydraulické, díky lepšímu přenosu brzdné síly je pak brždění pro děti příjemnější.

Cyklistické doplňky pro dítě zvýší bezpečnost

Nejdůležitějším prvkem je dětská cyklistická helma, která je do 18 let povinná. Hlavně naučí dítě návyku, že helma na kolo patří. Noste helmu při každé aktivitě na kole – co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. 

Dítě ocení i cyklistické rukavice, protože zabrání případným oděrkám při pádu. Na výběr máte ze spousty variant  s vhodným designovým vzorem, například oblíbeného dětského hrdiny.

Mezi další užitečné doplňky patří cyklistická láhev s košíkem, různé reflexní prvky, odrazky a blatníky.

Dětská helma a doplňky na kolo
Dětská helma a doplňky na kolo