Jak vybrat horské kolo

Jak vybrat horské kolo

Horské kolo je nejčastější a nejoblíbenější typ kola se kterým se setkáte.
Terénní cyklistika je skvělý způsob, jak prozkoumat přírodu a užít si vzrušující dobrodružství. Se správným kolem zvládnete jakýkoli terén, od kamenitých stezek po bahnité cesty.

Tento typ kola je navržen speciálně pro použití v terénu s vlastnostmi, jako jsou široké pneumatiky a odpružení, díky nimž je ideální pro zdolávání všech druhů terénu. Některé modely jsou všestranné a bez problémů zvládnou zpevněné cesty a silnice. Hlavním znakem horského kola jsou širší pláště, komponenty určené pro drsnější použití a odpružená vidlice. Některé typy mají i zadní odpružení, říkáme jim celoodpružená horská kola.

Horská kola s pevným rámem vs. celoodpružená horská kola

Horská kola s pevným rámem

VýhodyNevýhody
nižší cenamenší pohodlí v terénu
univerzálnostmenší přilnavost v terénu
nižší váhahorší průjezdnost terénem
lepší přenos síly při šlapání

Celoodpružená horská kola

VýhodyNevýhody
pohodlnostvyšší pořizovací cena
pohlcování nerovnostívětší hmotnost
ovladatelnost v terénumenší univerzálnost
průjezdnost terénem

Horská kola s pevným rámem tzv. hardtail, mají několik výhod. Hlavní výhodou může být pro někoho nižší pořizovací cena oproti celoodpruženému kolu. Také jsou pevná kola více univerzální pro použití na zpevněných cestách a cykloturistice. Pevný rám bývá lehčí než celoodpružený a také má lepší přenos síly při šlapání. Nevýhodou pevného rámu je menší pohodlí v terénu, horší přilnavost zadního kola k povrchu a s tím spojená snížená průjezdnost v těžkých pasážích.

Celoodpružená horská kola mají odpružený rám (zadní rámovou stavbu). Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, vyšší váha a menší univerzálnost. V dnešní době se ty nejmodernější celoodpružená kola pyšní nižší hmotností než většina pevných kol, jejich cena bývá vysoká, a tímto se  blíží ceně za ojeté auto. Nejvíc je oceníte pro schopnost pohodlné jízdy v terénu, pohlcování nerovností a výborná ovladatelnost v těžkých pasážích.

Na horském kole nebude žádný terén problém
Na horském kole nebude žádný terén problém

Dámská a pánská horská kola

Kola můžeme také dělit na pánská a dámská horská kola. Platí to pro oba typy, pevná i celoodpružená. Pánské horské kolo je univerzální a vhodné i pro většinu žen, má sportovní delší rám. Oproti tomu dámské horské kolo má rám kratší, výraznější sklon horní rámové trubky a celkově je více přizpůsobeno ženám.

Velikost kol horského kola 27,5 nebo 29

Důležitým parametrem pří výběru velikosti kol (ráfků) je průměr, tento se udává v palcích. Dříve byla běžná horská kola s průměrem ráfků 26“. V této velikosti se již téměř nevyrábí, výjimkou jsou kola určená pro dospívající děti, případně kola dirtová nebo určená na pumptrack, skákání a trial.

Horská kola s průměrem ráfků 29" se řadí mezi nejoblíbenější. Díky většímu průměru, kolo lépe jede na rovině, v terénu dokáže lépe přejet překážky a celkově je pro většinu lidí nejvhodnější volbou. 

Kompromisem mezi 26“ a 29“ průměrem ráfků je horské kolo 27,5“. Tento rozměr je hodně využívaný u horských kol dámských případně u kol určených do těžkého terénu. Mezi výhody patří lepší ovladatelnost v ostrých zatáčkách a v některých případech i nižší posed, což ocení lidé menšího vzrůstu.

Typy horských kol

Horská kola se také obvykle dělí podle kategorie použití.

Rekreační horská kola

Vyznačují se pohodlným posedem a k tomu uzpůsobenou geometrii rámu. Potěší nižší cenou, nejvíc je využijete na rodinných výletech, při dojíždění do práce nebo na cestách lehčím terénem.

Sportovní horská kola

Tato kola jsou také pohodlná, ale mají delší rám než kola rekreační. Bývají lépe vybaveny a jsou určeny pro aktivnější použití. S tímto bývá spojena i vyšší cena. Odměnou vám je pak univerzální kolo určené pro sportovní jízdu v terénu i na zpevněných cestách.

Závodní horská kola

Jak už název napovídá, jedná se o kola určená na závod. Tomu odpovídá nekompromisní a agresivní geometrie rámu. Na těchto kolech najdete vybavení na té nejvyšší úrovni, vyznačují se nízkou hmotností a také vysokou cenou. Tato kola jsou určena pro ty kdo přímo závodí nebo chtějí jezdit rychle a lehce do kopců. Zároveň nejsou příliš pohodlná a pro většinu rekreačních cyklistů nevhodná.

Moderní celoodpružené horské kolo vybavené teleskopickou sedlovkou
Moderní celoodpružené horské kolo vybavené teleskopickou sedlovkou

Komponenty horských kol

Důležitým vybavením horských kol jsou tyto komponenty:

Odpružené vidlice

Odpružená vidlice – Při výběru se zaměřte na výšku zdvihu a také typ odružení (vzduchové nebo pružinové). V případě celoodpružených kol je to pak zásadním prvkem tlumič.

Pláště pro horská kola

Pláště patří mezi opomíjené vybavení, jejich volba je zásadní pro pohodlnou a bezpečnou jízdu. Vyrábí se v několika šířkách a měří se v palcích. Pláště u horských kol se pohybují od 1,9“ až do šířky 2,3“. U celoodpružených kol do náročného terénu můžou být široké i 2,6“. Vhodně zvolenou šířkou a vzorkem pláště můžete z horského kola udělat univerzální kolo na silnici a lehčí terén nebo naopak terénní mašinu nevhodnou na asfaltové cesty. 

Důležitý je také výsledný tlak na který budete pláště hustit. Nižší tlak umožní pohodlnější jízdu v terénu, ale kolo zase hůře jede po rovné cestě. Naopak plášť nafoukaný na vysoký tlak má menší valivý odpor, ale kolo v terénu odskakuje a jízda není tak pohodlná. Pro rekreačního jezdce se doporučuje kompromis a to tlak cca 2 – 2,5 baru.

Počet převodů

Dříve bylo běžné mít dva nebo tři převody vpředu a 8-10 převodů vzadu. U rekreačních kol to stále platí. U moderních horských kol, je běžný jeden převod vpředu a vzadu 11-12 převodů.

Vhodná šířka řídítek

Šířka řidítek je individuální. V minulosti bylo v módě mít řidítka spíše užší. Lépe se držela a pro většinu lidí byla pohodlnější. V současnosti je trend opačný. Řidítka se dělají širší, díky tomu je kolo lépe ovladatelné v terénu a jezdec má lepší kontrolu nad řízením. Je však důležité si uvědomit, že tato řídítka nejsou vhodná pro rekreační cyklisty, kteří preferují pohodlnější jízdu. Široká řídítka totiž mohou způsobit namáhání paží a ramen, což ztěžuje udržení pohodlné pozice při jízdě.

Nejlepší značky horských kol

Výrobců horských kol je spousta, vyplatí se vybírat z těch osvědčených a prověřených. Mezi největší výrobce patří Merida, Scott, Trek a další světové značky.