Jak se správně starat o kolo?

Jak se správně starat o kolo?

Koupí kola Vše ještě nekončí. Stejně jako u auta, pravidelná péče o kolo a komponenty prodlužuje jeho životnost a zajišťuje správnou funkci všech jeho částí. V článku se dozvíte praktické informace, jak správně pečovat o kolo.

Čistota a mytí kola

Udržovat jízdní kolo čisté a vhodně promazané zaručí spolehlivý chod a bezproblémovou jízdu. Veškerá špína a prach způsobuje velké opotřebení. Kolo doporučujeme mýt ručně, případně  hadicí s menším proudem vody. Můžete také použít vhodnou cyklo kosmetiku, sady jemných kartáčů nebo smetáčků. Je potřeba myslet i na následné skladování, kolo mělo by být hlavně v suchu, vyvarujte se vlhku nebo dešti. Přímé sluneční záření mu taktéž nedělá dobře.

Důkladné mazání

Důkladné promazání následuje po každém mytí – vždy používejte pouze speciální cyklo maziva. Dejte pozor, aby se mazivo nedostalo na kotouče brzd, případně na brzdnou plochu ráfků. Pro mazání řetězu doporučujeme spíše kapalné mazivo, které se lépe dávkuje, na rozdíl od maziva ve spreji. Pro mazání odpružených vidlic a tlumičů použijte mazivo ve spreji. Následně nezapomeňte přebytečná maziva odstranit a očistit. Pokud by zůstalo na povrchu může na něm ulpívat další špína a efekt mazání tak bude mít negativní následky na životnost cyklo komponentů.

Čisté kolo, půl zdraví
Čisté kolo, půl zdraví

Kontrola a servis komponentů

Nezapomínejte na kontrolu dotažení šroubů, komponentů a pohyblivých částí kola. Stejně tak prohlédněte, jestli již není natažený řetěz nebo sjeté brzdové destičky, případně špalky v případě ráfkových brzd. Pro měření řetězu existuje jednoduchá měrka, kterou koupíte v každé cykloprodejně. Jako poslední věc překontrolujte vhodný tlak v pláštích a jejich stav.

Velký profesionální servis kola

Jednou za rok, ideálně v zimě, se provádí kompletní servis kola. Tuto větší údržbu doporučujeme nechat udělat ve specializovaném servisu kol. Zahrnuje kompletní servis odpružených částí, rozebrání a promazání středu, hlavového složení, nábojů kol a u celoodpružených kol promazání všech čepů pružícího systému. 

Všechny tyto úkony vám pomohou zajistit spoustu bezproblémových a příjemných kilometrů na kole bez zbytečných komplikací způsobených nedostatečnou údržbou.

Odborný servis - ideální na kompletní prohlídku přes zimu
Odborný servis - ideální na kompletní prohlídku přes zimu