Jak vybrat řetěz na kolo a jak o něj pečovat?

Jak vybrat řetěz na kolo a jak o něj pečovat?

Chcete vybrat nový řetěz pro vaše kolo? Je potřeba zvolit správnou délku, dalším důležitým parametrem je správná šířka, počet převodů a typ řetězu. V tomto článku probereme varianty a možnosti jaké vás při výběru řetězu můžou potkat.

Typy řetězů - délka řetězu na kolo

Hlavním parametrem pro výběr řetězu je počet převodů na kole. Dále je potřeba vzít v úvahu typ kola. U většiny výrobců jsou řetězy stejné pro všechny typy kol. Výjimkou můžou být speciální typy kol jako například elektrokola, silniční kola nebo BMX a městská kola.
Délku neboli počet článků lze určit podle řetězu původního. Vždy je lepší koupit řetěz radši delší a následně ho zkrátit dle potřeby. U některých elektrokol a kol s dlouhou zadní stavbou se často používají řetězy delší než u kol klasických.

Řetěz na kolo 5 – 8 koleček
Určen pro jízdní kola a elektrokola s počtem 5 – 8 rychlostí (koleček) na kazetě nebo vícekolečku.

Řetěz na kolo 9 koleček
Určen pro jízdní kola a elektrokola s počtem 9 rychlostí (koleček) na kazetě

Řetěz na kolo 10 koleček
Určen pro jízdní kola a elektrokola s počtem 10 rychlostí (koleček) na kazetě

Řetěz na kolo 11 koleček
Určen pro moderní kola a elektrokola s počtem 11 rychlostí (koleček) na kazetě

Řetěz na kolo 12 koleček
Určen pro nejmodernější kola a elektrokola s počtem 12 rychlostí (koleček) na kazetě a jedním převodem (převodníkem) vepředu

Silniční řetěz - 10 rychlostí
Silniční řetěz - 10 rychlostí

Jak vybrat řetěz

Kromě správné délky a počtu převodů je důležitým faktorem typ kola a použití - zda je to silniční, horské nebo elektrokolo. Každý typ může mít specifické požadavky na řetěz. Například horská kola nebo elektrokola často potřebují robustnější a odolnější řetěz kvůli náročnému terénu. Zatímco silniční kola můžou mít řetěz odlehčený. Pro obyčejná dětská kola je řetěz kratší a pro variantu s jedním převodem je na rozdíl od více převodů širší.

Ideální je také zvolit stejného výrobce řetězu a kazety na kole. Z důvodu stejného tvaru článku řetězu a zubů na kazetě. Komponenty od stejného výrobce zaručí správný chod řazení. Případnou kompatibilitu jiných výrobců je dobré ověřit dle produktového popisu. Kvalita řetězu jsou přímo úměrné jeho výdrži a ceně. Kvalitní řetěz bude lépe odolávat opotřebení a prodlouží životnost celého pohonu kola.

Kdy vyměnit řetěz na kolo

Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Míra opotřebení závisí na více faktorech, jako je kvalita řetězu, počet ujetých kilometrů, jakým způsobem jezdíte a řadíte. Obecná výdrž řetězu je 1000 – 3000km. Ideální je opotřebení řetězu průběžně proměřit.

Nejjednodušší způsob je pomocí měrky řetězu na kola. Měrku zasunete do článků řetězu a zkontrolujete stav. Většinou zde bývá vyznačena hodnota 0,75 (75%) opotřebení řetězu, která je pro výměnu ideální. Pokud má měrka řetězu vyznačených více hodnot, zvolte pro výměnu hodnotu poslední.

Další možností je změřit řetěz pomocí posuvného měřidla tzv. šuplery. Tento způsob je nejpřesnější. Na začátku měření nastavíte hodnotu 132mm a zasunete čelisti šuplery mezi články řetězu a roztáhnete je. U nového řetězu bývá vzdálenost mezi články 132,1mm. Jakmile se naměřená hodnota blíží 132,9mm, je nejvyšší čas na výměnu.

Pokud řetěz včas nevyměníte, hrozí zničení převodníku a kazety. Pravidelnou výměnou řetězu ušetříte hodně peněz a prodloužíte životnost vašeho pohonu kola.

Speciální měrka řetězu
Speciální měrka řetězu

Jak nasadit řetěz na kolo

Výměnu řetězu zvládnete i v domácích podmínkách za pomocí vhodného nářadí. Zásadní je nýtovač řetězu. Zakoupit ho můžete v jakékoliv cyklo prodejně, případně bývá součástí multifunkčního nářadí pro opravu kol. Některé řetězy jsou spojeny rychlospojkou, pro její spojení a rozpojení využijete speciální kleště. Montáž takového řetězu je pak jednodušší.

Jak mazat řetěz na kolo

Důležitá součást údržby, která pomáhá prodloužit životnost řetězu a zajišťuje plynulý chod pohonu kola. Prvním krokem je očištění řetězu. To lze provést pomocí speciálního čističe nebo odmašťovače, který odstraní nečistoty a staré zbytky oleje. Po čištění je třeba řetěz důkladně osušit a následně nanést novou vrstvu maziva. Doporučuje se používat speciální olej nebo mazivo určené pro kola. Ideální je řetěz zkontrolovat před každou vyjížďkou zda není moc suchý nebo mastný. Za špatného počasí očistěte a namažte řetěz po každé vyjížďce.