Nejprudší kopec na světě?

29.11.2021 Silniční kola
2 423
Kopec Bamford Cloug v Anglii je kandidát na nejprudší silnici na světě. 500m dlouhá stěna je opravdu brutální. Místy sklon přesahuje 36%..

Dobývání Bamford Clough: Mohla by to být nejstrmější silnice na světě?

Přemýšleli jste někdy, kde se nachází nejstrmější silnice planety pro silniční kola? Proslýchá se, že nedávno vyasfaltovaná silnice Bamford Clough, která se nachází v malebné oblasti Peak District v Anglii, by mohla být se svým neuvěřitelným sklonem 36,5 % nejstrmější silnicí na světě. Vydali jsme se na cestu, abychom tyto zvěsti otestovali a zjistili, zda je strmé stoupání možné na kole.

Dříve se o prvenství ucházel Fjordpenlec ve velšském Harlechu s ohromujícím vrcholovým sklonem 37,5 %. Tento nelítostný soupeř si v roce 2019 zajistil místo v Guinnessově knize rekordů, aby ho následující rok sesadil z trůnu Baldwin Street v Dunedinu na Novém Zélandu. Měření byla přezkoumána a ukázala, že trvalý sklon Baldwin Street převyšuje sklon Fjordpenlec.

Vstupte do Bamford Clough. Kdysi pouhá polní cesta byla vyasfaltována a nyní se jeví jako impozantní stěna stoupání. Autor Simon Warren osobně změřil sklon Bamford Clough a zjistil, že jeho sklon činí 36,5 %. Abychom toto skličující stoupání skutečně zhodnotili, odvážili jsme se ho sami projet.

Podmínky byly nepochybně náročné. Cesta byla poseta listím, takže byla kluzká. Ale kdo jiný by se měl na toto stoupání vydat než cyklistická dvojka - Jess a Dan Evansovi? Mezi sebou mají na kontě řadu vítězství v závodech do vrchu a národních titulů. Za zmínku stojí zejména Danův status aktuálního velšského mistra.

Přestože šlo o náročný úkol, tato silná dvojice neprojevila strach a na strmém stoupání předvedla působivý výkon. Navzdory kluzkému listí a neúprosnému stoupání ztělesnili rčení "Kde je vůle, tam je cesta" a zdolali Bamford Clough.

Pro ty, kteří mají rádi výzvy, je Bamford Clough rozhodně jedním z těch, které byste si měli přidat na svůj seznam. S délkou něco málo přes 500 metrů a průměrným sklonem 22 % slibuje vzrušení jako žádný jiný. Myslíte si, že máte na to zdolat možná nejstrmější silnici na světě?

Pokud víte o dalších cestách, které by se mohly vyrovnat Bamford Clough, dejte nám vědět v komentářích. Možná ji navštívíme a přesvědčíme se, že se skutečně dostala na první místo v žebříčku nejstrmějších silnic na světě.