Co je gravel bike a proč je novým cyklistickým trendem?

Co je gravel bike a proč je novým cyklistickým trendem?

Díky svým vlastnostem je gravel bike ideálním společníkem pro ty, kteří rádi objevují nová místa jak na silnicích, tak po nezpevněných cestách. Je vhodný pro dlouhé výlety nebo rychlé vyjížďky v proměnlivém terénu. Takže pokud hledáš univerzální kolo, které zvládne vše, gravel bike je pro tebe skvělou volbou!

Co je gravel bike

Gravel bike kombinuje výhody silničního a horského kola. Je navržen tak, aby se zvládl jízdu jak na silnici, tak i v lehkém terénu. Gravel bike se podobá klasickému silničnímu kolu a hlavní rozdíl spočívá v širších pláštích, které poskytují lepší trakci na nezpevněných cestách. Některé modely gravel kol jsou vybaveny montážními body pro různé druhy příslušenství, což z něj dělá ideálního společníka pro bikepacking a cykloturistiku.

Gravel vs. cyklokros vs. silnička vs. trekové kolo

Všechny tyto typy kol jsou si na první pohled podobné, ale mají své vlastní charakteristiky a jsou vhodné pro různé podmínky. Pro všechny jsou charakteristické zahnuté řídítka, tzv. berany. Výjimkou jsou trekingová kola, která mají řídítka rovná.

Rozdíly

Cyklokrosové kolo má ke gravelu nejblíže. Je určeno pro převážně pro cyklokrosové závody, které zná většina lidí z televize. Na rozdíl od gravelu má kratší geometrii rámu, která umožňuje rychlé a obratné manévrování v technických pasážích. Cyklokrosová kola mají typicky odlehčené rámy a úzké galusky s agresivním vzorkem pro lepší trakci na měkkém povrchu.

Trekové kolo je univerzálním společníkem pro dlouhé výlety i každodenní dojíždění. Hlavním rozlišovacím prvkem jsou rovná řídítka. Je většinou vybaveno brašnami na nosiči. Pláště trekových kol jsou dostatečně široké pro pohodlnou jízdu. Není vhodné pro sportovní a rychlou jízdu.

Silniční kolo je vybaveno úzkými plášti a lehkým rámem pro maximální rychlost na silnici. Jedná se o lehký a rychlý stroj, kde aerodynamika hraje klíčovou roli. Je nevhodná na jakýkoliv jiný povrch než silnici.

Gravel kolo se snaží kombinovat výhody těchto typů kol a stát se univerzálem vhodným pro všechny jezdce. Podobně jako cyklokrosové kolo zvládne jízdu v terénu. Má možnost montáže brašen a nosiče jako trekingová kola. Díky delší geometrii a vhodným univerzálním plášťům zvládne i dlouhou jízdu po silnici. Díky robustnějšímu rámu není problém ani hrubější zacházení a cestování.

Výhody vs. nevýhody gravel kola

+ univerzální kolo, vhodné pro různé typy terénu
+ pohodlná geometrie pro dlouhé vyjížďky
+ montáž brašen a příslušenství

- není tak rychlé jako silniční kolo
- vyšší váha u levnější modelů

Kde lze jezdit na gravel biku

Ne nadarmo má gravel přezdívku „štěrkolet“. Na šotolině a štěrkových cestách se totiž cítí jako doma. Díky vlastnostem, které jsme již zmínili zvládne bez problémů silnici nebo lehčí terén. Nevyrovná se samozřejmě horskému kolu, ale pro výlety napříč krajinou je ideálním společníkem.
Výsadou gravel kol je tzv. bikepacking. Hlavní myšlenka bikepackingu spočívá v minimalismu a svobodě. Je to cykloturistika, která se zaměřuje na cestování na lehko. Místo těžkých a objemných brašen na nosič, cyklisté vozí lehké brašny, které se snadno připevní na rám kola. Tímto způsobem je možné cestovat delší vzdálenosti bez zbytečné zátěže.

Gravel bike a cestování na lehko
Gravel bike a cestování na lehko

Jak vybrat gravel bike?

Rozhodli jste se, že chcete gravel bike. Skvělá volba! Ale jak vybrat ten správný? První věcí, na kterou bys měl dát pozor, je pohodlný rám pro dlouhé vyjížďky.
Další důležitý faktor je správná velikost. Pamatujte, každý výrobce má odlišné číslování velikosti rámu, takže se nebojte vyzkoušet více variant.
Karbon nebo hliník? Karbonové rámy jsou lehké a nabízejí skvělé tlumení vibrací. Na druhou stranu jsou dražší než hliníkové rámy. Hliníkové rámy jsou cenově dostupnější a nabízejí solidní poměr tuhosti a spolehlivosti. Váha hraje roli zejména pokud plánujete dlouhé výlety nebo gravel závody.

Parametry gravel biku

Počet převodů. Čím více převodů, tím větší rozsah a možnosti volby rychlosti v různorodém terénu. Moderní jsou 12-rychlostní kazety a jednopřevodník. Tato kombinace je ideální pro všechny typy terénu a oceníte ji hlavně na rozbitém povrchu. Dvojpřevodník je výhodou pro dlouhé vyjížďky na silnici.

Dalším důležitým parametrem je šířka pneumatik. Do módy se dostávají stále širší a širší pláště pro gravel kola, volte proto rám takového typu, aby do budoucna umožňoval volbu širokých plášťů.

Pokud plánujete delší výlety nebo pravidelné dojíždění do práce, uvítáte možnost montáže nosičů a dalšího příslušenství do připravených úchytů na rámu a vidlici. Pro fanoušky elektrokol, existují i elektrogravely. Díky motoru a baterii si můžete užít delší dojezd a snadno zdolávat kopce, aniž byste se unavili. Můžete si také nastavit úroveň asistence, kterou chcete od motoru dostávat, což vám umožní přizpůsobit si jízdu svým preferencím.

Nejlepší značky gravel kol

Každý cyklistický nadšenec má své oblíbené značky kol. Trek, Scott, Cannondale, Focus a Cervelo jsou patří mezi ty nejlepší.
Trek je známý svým širokým sortimentem kol. Scott se pyšní lehkými rámy. Cannondale je známý svou precizní konstrukcí a použitím vysoce kvalitních materiálů. Focus se specializuje na gravel kola s agresivnější geometrií. A nakonec Cervélo, značka s bohatou historií v silniční cyklistice, která přináší své know-how i do segmentu gravel kol.

Štěrkolet na šotolině
Štěrkolet na šotolině