Pivot Cycles Firebird

13.9.2021 Tipy, triky, technika
2 624
Představení nového ultimátního endura Firebird od Pivot Cycles. Podívejme se ve videu, co nabízí zbrusu nový model Pivot Firebird.

Nový Firebird od společnosti Pivot: Znovuobjevení závodního endura

Časopis Mountain Bike Action sleduje jako cyklistický nadšenec revoluci v cyklistickém průmyslu od roku 2008. Dnes vám představujeme zcela nový, přepracovaný model Firebird by Pivot - kolo, které posunulo závodní enduro na zcela novou úroveň.

Na rozdíl od jiných kol byl Firebird, který byl původně představen v roce 2008, díky svému tvrdému postoji s dlouhým zdvihem vždy v popředí. Kompletně zrenovovaný Firebird však není žádnou jednoduchou modernizací. Posun ke kompaktnější a agilnější konstrukci rámu má za cíl revolučně změnit způsob, jakým přemýšlíme o enduro závodních kolech.

Firebird zůstává v některých ohledech věrný svým kořenům a používá charakteristickou karbonovou konstrukci s dutým jádrem a systém kabelových portů Pivot. Překlopný čip v uchycení vahadla kyvné vidlice navíc nabízí drobné úhlové nastavení úhlu hlavové a sedlové trubky i výšky spodního držáku.

Při bližším pohledu je změn nepřeberné množství. Vertikálně přepracované uspořádání tlumičů má za následek kompaktnější rám, který si v předním trojúhelníku zachovává prostor pro láhev s vodou a opravářské nářadí - tuto vlastnost najdete ve všech velikostech. Každá velikost se navíc může pochlubit proměnlivou velikostí a tvarováním trubek, které jsou sladěny se specifickou geometrií, aby byla zachována konzistentní kvalita jízdy napříč všemi rámy.

Geometrie nového Firebirdu je volnější a delší, ale konzervativní. Dosah se prodlužuje o 16 milimetrů a úhel hlavové trubky se snižuje o jeden stupeň na 64. Sedlový úhel je strmější o 2,5 stupně, což zejména vyšším jezdcům na větších kolech poskytuje výrazný skutečný úhel, který je udržuje v dobrém středu nad kolem a spodní vzpěrou.

Pivot nabízí 20 různých konfigurací v cenách od přibližně šesti tisíc dolarů až po bohatých třináct tisíc dolarů v závislosti na stavbě. Ve střední cenové hladině se můžete rozhodnout pro sestavu Pro XT XTR spolu s vylepšením karbonových kol Reynolds, což představuje cenově výhodnou konfiguraci.

Když jsme se přesunuli od specifikací na traily, Firebird si bez námahy poradil s tratěmi do kopce i z kopce. Díky efektivnímu a aktivnímu šlapání v kombinaci s pohodlnou pozicí jezdce byly dlouhé výjezdy na strmých svazích nečekaně zvládnutelné.

Při směřování tohoto ptáka z kopce začalo to pravé vzrušení. Úžasné tempo ve spojení s úchvatným výkonem na strmých, hrbolatých tratích je naprostým potěšením pro ty, kteří touží po rychlosti.

Tento přepracovaný Firebird se ideálně hodí pro ty, kteří závodí v enduru nebo považují stoupání jen za předehru k dalšímu velkému technickému sjezdu. Pro každého, kdo uvažuje o závodním enduro, je zcela nový Firebird kolo, které pomůže vaší jízdě vzlétnout. Sledujte další podrobné recenze a nenechte si ujít tento článek v listopadovém vydání časopisu Mountain Bike Action. Šťastné stezky!