Je rychlejší tandem oproti silničce?

28.7.2021 Silniční kola
3 332
Dvojkolo proti silničnímu kolu. Zajímavý test od GCN. Jak dopadne tento závod?

Velký souboj: Tandem vs. silniční kolo na Landau Circuit

V napínavém souboji mezi tandemovými a klasickým koly ožívá odvěký spor o to, který typ kola je rychlejší. V našem nejnovějším videu jsme se vydali na závodní okruh Landau, kde jsme v napínavém závodě na hraně sedadla postavili proti sobě na zakázku postavené tandemové kolo a klasické sólo kolo.

Náš tým, který jsem tvořil já a moderátor pořadu GCN Plus Jonathan Schubert, společně hájil jedinečné tandemové kolo, zatímco bývalý irský národní šampion Conor Dunne hájil čest tradičního sólového kola.

Někdo by se mohl ptát: "Proč tandem? Tandemová kola slibují několik výhod, od toho, že jsou údajně rychlejší než běžné kolo, až po sociální výhody jízdy ve dvojici. Nabízejí jedinečnou příležitost pro jezdce s různou úrovní zdatnosti, aby mohli jezdit společně bez rizika, že jeden z nich zůstane pozadu.

Naše dvojkolo vyrobené na zakázku si zaslouží zvláštní zmínku. Je vyrobeno z oceli Reynolds 853 a má tři spodní trubky místo obvyklé jedné, což zvyšuje tuhost. Pohon není specifický pro tandem, standardní silniční řetězové sady nabízejí lepší aerodynamiku. Vsadili jsme na zvýšený výkon, aerodynamická řídítka a chytrá konstrukční rozhodnutí, která nám zajistí výhodu v závodě s klasickým kolem.

Bitva se rozjela ve velkém duchu, týmy bojovaly s protivětrem a větrem v zádech na okruhu Landau a bojovaly o rychlost a dominanci. Přestože technické zatáčky představovaly pro výrazně méně obratné tandemové kolo mírnou nevýhodu, nabídla tato přímá honička mnoho nečekaných zvratů a překvapivých obratů.

Nakonec se tandemovému kolu podařilo navzdory svým jedinečným výzvám zvítězit a ukázat potenciál dvou jezdců při společném synchronizovaném úsilí. Vítězství bylo ohromujícím důkazem síly týmové práce a inovativní konstrukce jízdního kola a ponechalo prostor pro další zkoumání a případné odvety v budoucnosti.