Okolo K2 v Pakistánu

25.5.2020 Gravel - Cestování - Expedice
42 002
Vydejte se se skupinou dobrodruhů na náročnou expedici na horských kolech v pákistánském pohoří Karakorám. Sledujte, jak se prodírají náročným terénem, jsou svědky úchvatné krajiny a poznávají pravou pohostinnost místních obyvatel, které na své cestě potkávají.

Vypravěč se se svým týmem horských cyklistů vydává na cestu, kterou označuje za "nejtěžší sračku" za dlouhou dobu, a zkoumá pákistánské pohoří Karakorum. Když prozkoumávali největší město na úpatí pohoří - Skardu -, už jejich pouhá přítomnost přitahovala okruh pohostinných lidí, kteří byli zvědaví, co se o návštěvnících dozvědí.

Přes počáteční váhání způsobené nepříznivými zprávami o Pákistánu vypravěče zaujala vyhlídka na to, že se vydají na neznámé území. Skupina strávila dva dlouhé dny na džípu, než dorazila do výchozího bodu cyklistiky v Húše, ve výšce 3 200 metrů nad mořem. Po pečlivé přípravě se chystali zahájit šestnáctidenní expedici s nadějí na bezpečný a úspěšný návrat.

Únavná cesta začala tlačením jejich kol přes potok, který naštěstí nebyl příliš prudký. K vítanému rozptýlení od horka jim stačila krajina, nad níž se tyčily hory a oni obdivovali působivé geologické útvary kolem sebe.

Cesta byla náročná, většinu cesty museli spíše tlačit než jet, a to krajinou, která připomínala obří houby na talířích. Náročnost však nestačila odradit od dialogů, které kvetly s nadšenými místními obyvateli toužícími dozvědět se více o svých návštěvnících.

Nejnáročnější částí cesty bylo zdolání průsmyku Gondokoro, který dosahuje výšky 5 600 metrů - nejvyššího bodu jejich expedice. Extrémní podmínky vyžadovaly použití horolezeckých pomůcek včetně jistících lan a cepínů. Po chvíli, která se zdála jako věčnost, dosáhli vrcholu a zdálo se, že dechberoucí scenérie stojí za to.

Když se expedice blíží ke konci, vypravěč se zamýšlí nad zážitky a uvědomuje si, že pocit naplnění, který přináší splnění životního snu, zastínil fyzické výzvy, jimž museli čelit. Zážitek také skupinu poučil o vřelosti pákistánského lidu, který jim prokázal vřelou pohostinnost navzdory špatné pověsti, kterou tato země má.

Tato expedice na horských kolech v pákistánském pohoří Karakorum vyvolává pocit radosti i bolesti. Ačkoli bylo náročné projít drsnou krajinou, díky působivé topografii a laskavému přijetí místních obyvatel se tato cesta stala nezapomenutelnou.