Jak správně pumpovat na trailu?

8.4.2021 Tipy, triky, technika
4 352
Ve videu se podíváme na to, jak co nejlépe nabrat rychlost pumpováním na MTB trailu.

S rostoucím počtem lidí, kteří se věnují cyklistice, roste i snaha stát se lepším a rychlejším jezdcem. Zvládnutí techniky pumpování může změnit vaši cestu na kole a tento článek si klade za cíl vás jím provést.

Pumpování je metoda, kterou se nejlépe naučíte na flow trailech, které se běžně nacházejí v trailových centrech. I když je přístupná všem bikerům bez ohledu na jejich vybavení, nastavení kola výrazně ovlivňuje, jak efektivně lze pumping využít. Například kolo s většími koly, jako je 29er, dává jezdci o něco méně prostoru pro pohyb, což mírně omezuje pumpování.

Závody Bmx často demonstrují využití techniky pumpování, zejména při masivním zrychlování ze zadní části skoků. Právě tady vám přizpůsobení nastavení kola pomůže vylepšit jízdu. Jezdci mají tendenci napumpovat odpružení, aby získali další rychlost, zejména při skocích. Možnost uzamknout zadní tlumič může jezdci také prospět tím, že pomůže získat další rychlost.

Efektivního pumpování, které vede k vyšší rychlosti, dosáhnete tak, že umístíte svou váhu přímo nad zadní kolo a silně ho napumpujete. To nejen napomáhá rychlosti, ale také zajišťuje bezpečnou a jistou pozici, protože díky tomu, že jste tak daleko vzadu, jste v pozici patou dolů na pedálech.

Klíčem k úspěšnému pumpování je efektivní využití váhy. Jezdci často používají boky a chodidla v souhře, aby kolo přimáčkli k podlaze, podobně jako se pneumatiky a odpružení přimáčknou na dně klesání. Při pumpování je důležité soustředit se na správné načasování, protože při špatném načasování by se jízda mohla zdát nevyrovnaná. Jakmile však správně načasujete, s praxí se jízda stane bezpečnou, plynulou a rychlou.

Další častou chybou začátečníků je přílišná závislost na pumpování rukama. Ruce sice mohou při pumpování pomoci, ale jejich nadměrné používání způsobuje přesun hmotnosti na řídítka, což je neefektivní a nebezpečná pozice. Místo toho může využití váhy horní i dolní části těla a koordinace boků vést k vhodnému rozložení váhy na kole.

A konečně, zatímco pumpování převládá na skokanských můstcích a pump trackách, může mít výrazný význam, když se přenese na přirozenější tratě. V kombinaci s šlapáním do pedálů vás pumpování může dovést k nejrychlejší trase trailu.

Závěrem lze říci, že zvládnutí techniky pumpování z vás udělá plynulejšího a rychlejšího jezdce, což se promítne do plnohodnotnějšího zážitku z jízdy na kole. Vyhledání pumpovací dráhy a procvičování této dovednosti by se jistě vyplatilo při zvyšování efektivity vaší cyklistiky. Cesta k rychlejšímu, plynulejšímu a lepšímu bikerovi začíná zvládnutím techniky pumpování.