8kg - Scott Spark - Dangerholm

13.12.2020 Horská kola
8 654
Dangerholm je zpět s další šílenou stavbou kola. Tentokrát vzal kolo Scott Spark a postavil ho tak, aby vážilo méně než 8 kg. Jak to dokázal? Podívejte se na tohle tunningové video.

Představujeme Scott Spark SUB 8 Kilo, jedno z nejlehčích celoodpružených horských kol na světě. Toto kolo, navržené společností Dangerholm, váží pouhých 7 997 gramů, tedy necelých 8 kilogramů. Cílem bylo vytvořit závodní a vysoce výkonné kolo, které je zároveň neuvěřitelně lehké.

Srdcem tohoto kola je rám Scott Spark RC SL, který váží pouhých 1762 gramů a přitom nabízí 100 milimetrů zdvihu. Úžasný červený lak dodává rámu styl. Tovární odlévaná vidlice Fox 32 step doplňuje zdvih rámu a barvu a poskytuje hladkou a kontrolovanou jízdu.

Při stavbě tohoto kola věnoval Dangerholm pečlivou pozornost každému detailu. Od kombinace řídítek Schmolke TLO až po karbonové brzdy Trickstuff Piccola s karbonovými páčkami byly vybrány komponenty šetřící hmotnost, aniž by byl obětován výkon. Hnací ústrojí je vybaveno klikovou sadou THM Clavicular M3 a řetězovým kolečkem Garberuck, zatímco přehazovačka je upravená verze SRAM XX1 s karbonovými díly Hop a čepy z uhlíkových vláken.

Výrazným prvkem tohoto kola je sada kol, které váží pouhých 1016 gramů. Sada kol vyrobená německou společností Pyro se pyšní paprsky z vláken Vectron, které zajišťují lehkost i pevnost. K lehké konstrukci kola dále přispívají ráfky Bikehead Composites.

Díky optimalizovaným komponentům a pozornosti věnované detailům je kolo Scott Sparks SUB 8 Kilo účelově zkonstruované pro cross-country a maratonskou jízdu. I když nemusí být vhodné pro každého jezdce, pro ty, kteří hledají lehké a výkonné horské kolo, je splněným snem.